Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
In contextul actual, în care incertitudinile economice și dificultățile financiare devin tot mai frecvente, mulți angajați se confruntă cu situații în care veniturile lor sunt afectate de popriri. Poprirea salarială reprezintă o măsură legală prin care o parte din venitul lunar al unui angajat este reținută pentru a acoperi datorii restante. Este esențial ca fiecare angajat să fie informat cu privire la limitele și condițiile acestei măsuri pentru a-și putea gestiona mai bine resursele financiare.
Acest articol își propune să clarifice care sunt limitele legale pentru sumele ce pot fi poprite din salariu.
Vom analiza in acest sens legislația în vigoare, mai precis Codul de procedura civila, art. 729:
Limitele urmăririi veniturilor bănești sunt:
Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
In situatia in care sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
Important!
- alocațiile de stat
- indemnizațiile pentru copii
- ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav
- ajutoarele de maternitate
- ajutoarele acordate în caz de deces
- bursele de studii acordate de stat
- diurnele, precum și
- orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii
nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.